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Shala Kanasevich, Administrator
Rural Municipality of Francis No. 127
Box 36

FRANCIS SK SOG 1VO0

Dear Shala Kanasevich:

Thank you for providing two true certified copies of Bylaw No. 2019-14 for review. The copies
were received on July 15, 2019, as the building bylaw for the RM of Francis.

The review finds that Bylaw No. 2019-14 is in accordance with the provisions of The Uniform
Building and Accessibility Standards Act (the UBAS Act) and the bylaw is approved under clause

23.1(3)(a) which states:

“(a) where the minister is of the opinion that the bylaw does not conflict with this Act or
the regulations, the minister shall approve the bylaw;”

With the review completed, Bylaw No. 2019-14 is in force effective July 18, 2019. A copy of
the approved bylaw is enclosed for your records.

Should you have concerns or questions please feel free to contact me directly by
telephone at 306-798-5170 or by e-mail to marvin.meickel@gov.sk.ca.

Thank you for promoting safe, healthy, habitable and energy efficient buildings in your
community.

Sincerely,

=

M.F. Meickel,
Assistant Chief Building Official

Attachment RECEIVED
JUL 79 2019
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Rural Municipality of Francis No. 127 RECRE| VEDB
BYLAW NO. 2019-14 . JUL 15 2019
A BYLAW RESPECTING BUILDINGS BUILDING STANDM‘DS

The Council of the Rural Municipality of Francis No. 127 in the Province of Saskatchewan enacts as follows:

SHORT TITLE

1. This bylaw may be cited as the Building Bylaw.

INTERPRETATION/LEGISLATION

2. (1) "Act" means The Uniform Building and Accessibility Standards Act being Chapter U-1.2 of the Statutes of

(2)

(3)

(4)

(5)
(6)
(7)

Saskatchewan, 1983-84 and amendments.

"Administrative Requirements" means The Administrative Requirements for Use with The National Building
Code.

"Authorized representative" means a building official appointed by the local authority pursuant to subsection
5(4) of the Act or the municipal official.

"Farm Building" means buildings as defined in The Uniform Building and Accessibility Standards Act; but
excludes one and two-unit dwellings.

"Local Authority" means the Rural Municipality of Francis No. 127.
“Regulations" means regulations made pursuant to the Act.

Definitions contained in the Act and Regulations shall apply in this bylaw.

SCOPE OF THE BYLAW

3. (1) This bylaw applies to matters governed by the Act and the Regulations, including the National Building Code of

(2)

(3)

(4)

Canada, and the Administrative Requirements.

Notwithstanding subsection (1), references and requirements in the Administrative Requirements respecting
matters regulated by the Act and Regulations shall not apply.

Notwithstanding subsection (1), references and requirements in the Administrative Requirements respecting
"occupancy permits" shall not apply except as and when required by the local authority or its authorized
representative.

Buildings defined as "Farm Buildings" as per Subsection 2.(4) are exempt from the requirements of this bylaw,
except one and two-unit dwellings which are included in this bylaw.

GENERAL

4. (1) A permit is required whenever work regulated by the Act and Regulations is to be undertaken.

(2)

No owner or owner's agent shall work or authorize work or allow work to proceed on a project for which a
permit is required unless a valid permit exists for the work to be done.
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(3) The granting of any permit that is authorized by this bylaw shall not:
(a) entitle the grantee, his successor or assigns, or anyone on his behalf to erect any building that fails
to comply with the requirements of any building restriction agreement, bylaw, act and/or regulation
affecting the site described in the permit, or
(b) make either the local authority or its authorized representative liable for damages or otherwise by
reason of the fact that a building, the construction, erection, placement, alteration, repair, renovation,
demolition, relocation, removal, use or occupancy of which has been authorized by permit, does not
comply with the requirements of any building restriction agreement, bylaw, act and/or regulation affecting
the site described in the permit.

(4) A building permit is required for a covered deck, open deck, sunroom veranda, porch, shed, garage or other
non-farm building which are accessory to the dwelling unit(s) and are greater than 10 m2 (108 ft2). An
accessory building less than 10 M2 (108 ft2) is exempt from this bylaw provided it does not create a hazard.

UILDING PERMITS

5

(1) Every application for a permit to construct, erect, place, alter, repair, renovate or reconstruct a building shall
be in a form provided by the local authority, and shall be accompanied by two sets of the plans and specifications
of the proposed building, except that when authorized by the local authority or its authorized representative
plans and/or specifications need not be submitted.

(2) If the work described in an application for building permit, to the best of the knowledge of the local authority
or its authorized representative, complies with the requirements of this bylaw, the local authority, upon
receipt of the prescribed fee, shall issue a permit in a form provided by the local authority and return one set
of submitted plans to the applicant.

(3) The local authority may, at its discretion, have plan review, inspection and other services for the purpose of
enforcement of the Act and Regulations provided by building officials designated by the minister to assist
the local authority pursuant to subsection 4(4) of the Act.

(4) The local authority may, at its discretion, have plan review, inspection and other services provided by a
person, firm or corporation employed under contract to the local authority.

(5) The permit fee for construction, erection, placement, alteration, repair, renovation or reconstruction of a
building shall be based on the following fee schedule:

A) A permit administration fee of $25.00 for the processing, handling and issuance of a building
permit; plus

B) The service fees for plan review, field inspection of construction and enforcement services in
accordance with the agreement between the provider of building official services and the local
authority; plus

C) All permit fees will be collected prior to the permit being issued and subject to applicable taxes.

(6) The local authority may estimate the value of construction for the work described in an application for
building permit, for the purpose of evaluating a permit fee, based on established construction costs, owner's
statement of costs or constructor's contract values, or similar methods selected by the local authority.

(7) Approval in writing from the local authority or its authorized representative is required for any deviation,
omission or revision to work for which a permit has been issued under this section.
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All permits issued under this section expire
(a) one year from date of issue if work is not commenced within that period, or
(b) if work is suspended for a period of six months, or
(c) if work is suspended for a period of longer than six months by prior written agreement of the local
authority or its authorized representative.

The local authority may, at its discretion, rebate a portion of a permit fee where work is reduced in scope or
discontinued, or where other exceptional circumstances occur.

DEMOLITION OR REMOVAL PERMITS

6. (1) (a) The fee for a permit to demolish or remove a building shall be $25.00, "Farm Buildings" are exempt.

(6)

(b) (i) In addition, the applicant shall deposit with the local authority the following sum to cover the cost of
restoring the site after the building has been demolished or removed to such condition that it is, in the
opinion of the local authority or its authorized representative, not dangerous to public safety.

Deposit may be required at Council's discretion

(ii)if the applicant who demolishes or removes the building restores the site to a condition
satisfactory to the local authority or its authorized representative, the sum deposited, or portion
thereof, shall be refunded.

Every application for a permit to demolish or remove a building shall be in a form provided by the local
authority.

Where a building is to be demolished and the local authority or its authorized representative is satisfied that
there are no debts or taxes in arrears or taxes outstanding with respect to the building or land on which the
building is situated, the local authority, upon receipt of the fee and deposit prescribed, shall issue a permit
for the demolition in a form provided by the local authority.

Where a building is to be removed from the local authority, and the local authority or its authorized
representative is satisfied that there are no debts or taxes in arrears or taxes outstanding with respect to the
building or land on which the building is situated, the local authority, upon receipt of the fee and deposit
prescribed, shall issue a permit for the removal in a form provided by the local authority.

(a) Where a building is to be removed from its current site and set upon another site in the geographical
jurisdiction of the local authority, and the local authority or its authorized representative is satisfied that
there are no debts or taxes in arrears or taxes outstanding with respect to the building or land on which the
building is situated, and the building when placed on its new site and completed, to the best of the knowledge
of the local authority or its authorized representative, will conform with the requirements of this bylaw, the
local authority, upon receipt of the fee and deposit prescribed, shall issue a permit for the removal in a form
provided by the local authority.

(b) In addition, the local authority, upon receipt of the fee prescribed in Section 5(5), shall issue a permit for
the placement of the building in a form provided by the local authority.

Ail permits issued under this section expire six months from the date of issue except that a permit may be
renewed for six months upon written application to the local authority.
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ENFORCEMENT OF BYLAW

7. (1) If any building or part thereof or addition thereto is constructed, erected, placed, altered, repaired,

(3)

renovated or reconstructed in contravention of any provision of this bylaw, the local authority or its
authorized representative may take any measures as permitted by Part V of the Act for the purpose of
ensuring compliance with this bylaw including, but not limited to: (a) entering a building,

(b) ordering production of documents, tests, certificates, etc. relating to a building, (c)

taking material samples,

(d) issuing notices to owners that order actions within a prescribed time, (e)

eliminating unsafe conditions,

(f) completing actions, upon an owner's non-compliance with an order, and adding the expenses incurred
to the tax payable on the property, and (g) obtaining restraining orders.

If any building, or part thereof, is in an unsafe condition due to its faulty construction, dilapidated state,
abandonment, open or unguarded condition or any other reason, the local authority or its authorized
representative may take any measures allowed by subsection (1).

The owner of a building for which a permit has been issued or for which actions are being taken in
compliance with an order shall give notice in writing to the local authority as required in Section 17.2 of
the Act including, but not limited to:

(a) on start, progress and completion of construction,
(b) of change in ownership prior to completion of construction, and
(c) ofintended partial occupancy prior to completion of construction.

SPECIAL CONDITIONS

8. (1) Notwithstanding the requirements of the Regulations, an architect or professional engineer registered in the

(3)

(4)

province of Saskatchewan shall be engaged by the owner for assessment of design and inspection of
construction or certification of a building or part of a building where required by the local authority or its
authorized representative.

An up-to-date plan or survey of the site described in a permit or permit application prepared by a registered
land surveyor shall be submitted by the owner where required by the local authority or its authorized
representative.

It shall be the responsibility of the owner to ensure that change in property lines and/or change in ground
elevations will not bring the building or an adjacent building into contravention of this bylaw.

It shall be the responsibility of the owner to arrange for all permits, inspections and certificates required by
other applicable bylaws, acts and regulations.

PENALTY

9. (1) Any person who contravenes any of the provisions of this bylaw shall be liable to the penalties provided in

Section 22 of the Act.

(2) Conviction of a person or corporation for breach of any provision of this bylaw shall not relieve him from

compliance therewith.
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REPEAL

10. Bylaw No. 2019-06 and all amendments thereto, if not heretofore repealed, are hereby repealed.

Ad

ministrator
“'»—\

Read a third time and adopted this
11th day of July, 2019. Certified a
! ed a true copy of original.
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Execiitive Director
Building Standards and Licensing
Ministry of Government Relations
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